Висока школа струковних студија за васпитаче Шабац

Вести

 

11.04.2022.

             Студенти прве године су посетили дечије одељење Библиотеке шабачке. Том приликом су се упознали са радом ове установе, услугама које пружа корисницима, као и са занимљивим чињеницама у вези са оснивањем Библиотеке шабачке и самог дечијег одељења. На крају, студенти су погледали изложбу радова деце и ученика ОШ "Свети Сава" који уче по ИОП-у.


увећај слику


увећај слику

   
31.01.2019.

             Прикупљени новац од Хуманитарне продајне изложбе одржане крајем децембра послужио је за реализацију планиране акције које се састојала из два дела. Први део акције тицао се прављење пакетића за угрожену децу са Косова и Метохије. Други део подразумевао је да се од преосталог новца купе потребна средстава социјално угроженој породици. Студенти су 31.01.2019. посетили породицу Николић, уручили им купљени замрзивач, средства за хигијену и неопходне намирнице и тиме им улепшали дан.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
26. и 27.12.2018.

             Поред активности у школи, студенти прве, друге и треће године у духу будућег позива, као и неколико година уназад, вредно су радили на припреми декорације. Овај пут хуманом гесту придружили су се и четвртаци основне школе «Николај Велимировић» и дали свој допринос акцији тако што су под менторством својих учитељица, а заједно са родитељима израдили различит новогодишњи накит. За настанак ирваса, снешкића, анђелчића, јелкица и осталих симбола који чине новогодишњу чаролију употребљен је различит амабалажни материјал као што су ролне тоалет папира, пластичне флаше, пластични поклопци, тегле, сијалице, цд дискови, сламчице и природни материјал – шишарке, пиринач, мак, кафа стари папир, дрво, а све употпуњено различитим шљокицама, украсним папиром, жичицама, пеном и сл. Сви продукти нашли су се на штанду у оквиру новогодишњег базара у главној улици 26. и 27.12.2018. у трајању од 9 до 19 часова. Грађани су имали прилику да својим симболичним прилогом улепшају предстојеће празнике социјално угроженој деци из непотпуне породице, а од преосталог новца направиће се пакетићи за угрожену децу са Косова и Метохије.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
25.12.2018.

             Традиционално су студенти друге и треће године основних студија под ментроством организатора Марије Лукић (наставник пркатичне наставе) и Кристине Крстић (асистент за ужу област Педагогија) и координатора за музичко васпитање Марине Јевтић (предавач), за ликовно васпитање Драгише Маринковића и Иване Јелић и координатора за почетно математичко образовање Небојше Будимировића припремили интерактивне радионице и новогодишње представе. Овај пут су студенти, поред деце из предшколске установе «Наше дете», обрадовали и децу из Центра за породични смештај. Програм је одржан у амфитеатру Школе 25.12.2018. у трајању од 10 до 16 часова. Деца се понашају у зависности од тога како доживљавају себе, што се битно може одразити на њихово сналажење и успех у вртићу. Дете се са самопоштовањем не рађа, већ га стиче мишљењем о себи, што је резултат раних порука од стране родитеља, а касније се то мишљење мења под утицајем контаката са васпитачем и вршњацима. То се посебно може остварити, ако је сваки дечји успех пропраћен коментаром од стране васпитача у којем се тај успех повезује са неком дечјом способношћу или личном снагом у коју дете изразито верује и до које му је посебно стало. Тако ће у нашим радионицама деца окачити наките који ће "засијати" њиховим сјајем и учинити јелку чаробном, затим на основу различитих слика изводити закључке да речи могу бити као најлепши новогодишњи поклони али исто тако и као иглице од леда уколико се ради о ситуацијама које могу повредити и њих и њихове најближе. Поред тога, у осталим центрићима деца ће разноврсног материјала правити новогодишњу декорацију, затим класификовати накит према одређним критеријумима, а кроз песму и покрет оживети новогодишњу чаролију. Како би доживљај долазећих празника био потпунији, увод у радионице, увек представља нека занимљива новогодишња представа са добрим и злим вилама, послушном и непослушном децом, Деда Мразом и спретним и мање спретним Деда Мразовим помоћницима. А све је то заокружено, ради стварања комплетне и потпуније слике, музичким и хорским композицијама у извођењу хора студената наше Школе, који својим нестварним и чаробним гласовима, доприносе атмосфери општег славља и весеља и ишчекивања нечег новог, лепшег и бољег.


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
21.12.2018.

             На Сајму образовања у Економској школи "Стана Милановић" одражног 21.12.2018. у периоду од 10:30h до 13:30h, Висока школа струковних студија за васпитаче Шабац промовисала је своје програме основних, специјалистичких и мастер струковних студија. Тако су се будући бруцоши детаљније упознали са начином рада Школе, као и важним информацијама које ће им послужити као водич за школовање уколико се одлуче да студирају у нашој установи.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
20.12.2018.

             У четвртак, 20 12. 2018. у Библиотеци града Београда, одржана је промоција овогодишњих издања едиције Врхови. Промовисана је збирка "Лаза К. Лазаревић - довршене приповетке" објављена у саиздаваштву Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу и Библиотеке града Београда.


увећај слику


увећај слику

   
16. и 17.11.2018.

             У организацији Високе школе струковних студија за образовање васпитача Нови Сад и Удружења васпитача Војводине 16. и 17. новембра 2018. године, одржана је Међународна интердисциплинарна научно-стручна конференција под називом " вакодневни живот детета". На овом скупу учествовали су др Мира Јовановић и сарадници у настави Татјана Станковић и Наташа Старчевић у постер презентацији са радом на тему Оспособљавање студената –будућих васпитача за партнерство са родитељима.


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
09.11.2018.

             И ове године са студентима прве године реализоване су припремне активности за стручну праксу.Наставница практичне наставе Татјана Станковић је поред упознавања студената са организацијом стручне праксе  реализовала стручне посете Креативној радионици Пинокио и Удружењу “Наши снови” у Ваљеву. Једна група студената боравила је у Креативној радионици Пинокио где су имали могућност да непосредно присуствују активностима васпитача и деце у свим васпитним групама.
Друга група студената је посетила Удружење “Наши снови” за децу и младе са тешкоћама у развоју где су имали прилику да се захваљујући стручним сарадницима, њиховој посвећености и професионалности, упознају са активностима и пројектима   које се реализују у овом удружењу. Циљ ове стручне посете је сензибилизација  и припрема студената прве године за први боравак у предшколској установи базиран на посматрању , да би у каснијој фази у току реализације стручне праксе прерастао  у конкретно суочавање и упознавање са свакодневним ситуацијама и суштином васпитно-образовног процеса у раду са децом предшколског узраста.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
29.10.2018.

             Половином октобра објaвљена је збирка Довршених приповедака Лазе К. Лазаревића, као резултат петогодишњег трајања конкурса, организованог у два циклуса, од стране Високе школе за васпитаче, Шабац. У првом и другом циклусу конкурса, стручни жири радио је у непромењеном саставу: Проф. др Душан Иванић, председник жирија, професор емеритус Филолошког факултета у Београду, др Ружица Јовановић и др Славица Јовановић, чланови, професори Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу. Добро познавање пишчеве поетике било је основни предуслов учешћа у жирирању, јер је без тога било немогуће одговорити главном захтеву који је условима конкурса дефинисан: - да приком уметничког обликовања тема приповедака, основни, недовршен текст, сачуван у пишчевим рукописима, не сме бити измењен и да наставци, допуне, епизоде, морају бити у складу са језиком, стилом и књижевним поступком великог Лазаревића. Укупан одзив (158 учесника) на Књижевни конкурс за завршетак недовршених приповедака Лазе К. Лазаревића, био је више него изненађујићи
            У првом четворогодишњем циклусу расписани су јавни, анонимни конкурси за завршетак недовршених приповедака. Најуспешнији учесници поменутог циклуса конкурса довршили су, хронолошким редом: приповетку Секција (2013.) - Снежана Милић, економиста, (Сомбор). Приповетку Баба-Вујка (2014.) - мр Љиљана Наномир, политиколог, (Београд). Приповетку Вучко (2015.)  - Јелена Николић, васпитач, (Београд). И приповетку Стојан и Илинка (2016.) - Проф. др Миомир Милинковић, књижевник и публициста, (Београд) Преостале три недовршене приповетке: Побратими, На село, и Тешан, по одлуци жирија, довршене су у другом циклусу, путем конкурса по позиву. Организатор и стручни жири извршили су избор учесника по позиву На велико задовољство како учесника у жирирању тако, надамо се, и широке књижевне јавности, три приповетке Лазе К. Лазаревића, путем конкурса по позиву стручног жирија, довршили су, придруживши се претходно награђенима: Приповетку Тешан - Љубица Арсић, професор књижевности и књижевник, (Београд). Приповетку Побратими - Проф. др Михаjло Пантић, универзитетски професор, књижевник и књижевни критичар, (Београд): Приповетку На село - Вуле Журић, књижевник и публициста, (Београд)          Збирку су приредили др Ружица Јовановић и проф. др Душан Иванић. Уредник библиотеке Врхови је проф. др Михајло Пантић, Издавачи збирке приповедака су Висока школа струковних студија за васпитаче, Шабац и Библиотека града Београда, на чијем је штанду, на Београдском сајму књига први пут представљена публици.


увећај слику

   
18.06.2018.

У Београду, у Дому војске, је потписан споразум о сарадњи између Министарства одбране Републике Србије и високих школа, које ће обезбедити бесплатне школарине за децу припадника Министарства одбране и Војске Србије. У име Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу споразум је потписала директорка школе др Светлана Карић. Опширније о том догађају на линку Министарства одбране.


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
04.06.2018.

Студенти Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу, на предмету Дидактичко-игровна средства, обогатили су медијатечки фонд и ове године великим бројем дидактичких средстава и гињол-лутака. Од педагошки необликованог материјала израђивали су  дидактичка средства и играчке за рад с децом. Израђена на овакав начин, дидактичка средства често су занимљивија од оних која се могу купити у продавници.
 При изради дидактичких средстава студенти су се водили педагошко-психолошким принципима који подразумевају да дидактичко средство мора да одговара развојним способностима, могућностима и начинима играња детета, затим − да мора да га инспирише и подстиче на активност, да подстиче дететово самостално стваралаштво и да га позива на заједничку игру са другом децом, као и на активно учешће у игри. Студенти су, поштујући естетске принципе, водили рачуна о томе да средства буду оригиналног решења и дизајна и добро и складно обликована (облик, боја, величина). А највише су се водили принципом применљивости у васпитно-образовном раду, тј. тиме да дидактичко средство треба да утиче на општи психофизички развој и на развој појединих аспеката (говор, моторика, интелект...), као и да пружа могућности и квалитет игре са том играчком.
По први пут опробали су се у изради тзв. едукативне тихе књиге, која пружа сваком  детету другачију, практичну играчку (са) којом ће моћи да се игра, а, уједно, нешто и да научи. Тиха књига представља активну књигу за малишане: она подстиче њихове когнитивне, интелектуалне и фине моторичке способности. Поред тога, служи деци за вежбе фине моторике, она деци омогућава упознавање са скуповима, бројевима, словима, за увежбавање класификације и серијације предмета. Намењена је деци узраста од шест месеци до седам година. Корице и странице књиге направљене су од тканине, а свака страна тихе књиге захтева да се у њој нешто уради. Ти задаци раде се, углавном, уз помоћу чичак-траке, пертлица или ситних штипаљчица. Ове књиге раде се искључиво ручно помоћу игле и конца, а направљене су од потпуно природних материјала: филца (пресована вуна), памука, боје за тканину и сл.

У креирању садржаја интерактивне књиге студенти су поштовали захтеве савремене педагогије, која каже да дете мора бити активно, да има прилику да искуси, проба, погреши и коригује своје грешке без критике или да буде похваљено, па тако да развија истраживачки дух, размишљање сопственом главом, да изграђује самосталност, самопоуздање, самодисциплину и радне навике.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
25.05.2018.

Учитељски факултет Универзитета у Београду је 25. маја угостио стручњаке заинтересоване за проблеме васпитно-образовног система из земље и региона, у оквиру међународне научне конференције "Савремени приступи у професионалном развоју васпитача и учитеља". Професорка др Мира Јовановић и асистентиња Наташа Старчевић су узеле учешће на овом скупу, презентовањем рада на тему – "Потенцијали образовних софтвера за подстицање даровитости у предшколској установи". Асистенткиња је, излажући рад, подцртала значај савремених информационо-комуникационих технологија у васпитно-образовном раду са децом предшколског узраста. Потребно је развијати дигиталне, информатичке и информационе компетенције код студената – будућих васпитача – у циљу њихове припреме за описмењавање предшколаца – усвајање знања, развој вештина и способности неопходних за одговорну употребу савремених медија.


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
24.05.2018.

Београд је 24. маја био домаћин стручног скупа посвећеног деци са ADHD-синдромом. Скуп је организовало удружење „Помоћ породици“ које се дуги низ година бави едукацијом запослених у васпитно-образовном систему и њиховим сензибилисањем за децу са тешкоћама у развоју.
Скуп је отворио потпредседник организације „Помоћ породици“ др Стеван Несторов истакавши да, у последње време, све већи број деце има различите поремећаје у развоју од којих се ADHD најчешће јавља и погађа више од 5% популације.
О теми скупа – „Сјај и сенке хиперактивности“ – је у двосатном излагању, изврсно говорио гост из Хрватске – дипломирани инжењер Марко Ферек –  особа која живи са ADHD-ом.
Гост је нагласио значај васпитача, учитеља и наставника који раде са децом са поремећајем пажње и хиперактивности и који би требало да буду ослонац за ову децу (подршка у њиховом развоју).
Скупу је, испред Високе школе струковних студија за васпитаче, присуствовала асистенткиња за ужу научну област Педагогија – Наташа Старчевић.
Значај оваквих скупова се огледа у могућности непосредне размене информација теоретичара и практичара о жаришним проблемима са којима се сусрећу васпитачи у XXI веку.

Континуирана едукација наставног кадра васпитачких школа о деци са тешкоћама у развоју омогућава одговорнију припрему за свет рада будућих васпитача.


увећај слику


увећај слику

   
22.05.2018.

Продукти су настали на вежбама из предмета Еколошко васпитање деце на мастер струковним студијама од стране вредних и креативних студената, а под менторством др Вере Милошевић


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
25.04.2018.

Након успешно реализоване Хуманитарне продајне изложбе, одржане 04.03.2018. и 05.03.2018., студенти прве и друге године основних студија под менторством Марије Лукић и Кристине Крстић, од прикуљеног новца купили су технику, материјал, средства и намирнице неопходне за побољшање услова живота деце и самохраног родитеља у социјално угроженој породици у Белој Реци, а све у циљу њиховог оснаживања и задовољавања њихових основних егзистенцијалних потреба. Средства су уручена 25.04.2018., у присуству и у сарадњи представника Црвеног крста и организације Хумано срце. Захваљујући овом хуманом гесту, задовољство и срећа на лицима, како чланова породице, тако и свих укључених у акцију памтиће се и након овог дана.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
21.04.2018.

21.4.2018 год. на стручној конференцији "Какве односе градимо у јаслицама", у Врднику, нашу Школу су представљали, др Мира Јовановић, МА Наташа Старчевић и студенткиња мастер студија Весна Лазић. Презентован је стручни рад на тему Грађење односа у јаслицама кроз животно-практичне активности – имплементација пројекта по моделу Програм пуне слободе у јаслицама. Циљ конференције је да се прикажу стручна достигнућа васпитача и могућност њихове примене у пракси, те да се одреде правци даљег истраживања. Истовремено, скуп је прилика да се унапреди стручно истрaживачки рад студената, размене мишљења и примери добре праксе у области грађења квалитетних односа у јаслицама.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
18.04.2018.

Књижевна свечаност у част Лазе К. Лазаревића организована je у среду, 18. априла 2018. год. у 17 и 30 часова, у просторијама Високе школе струковних студија за васпитаче, у Шапцу. Свечана додела награда уприличена је поводом успешног довршетка Лазаревићевих приповедака: Тешан На село и Побратими. Гости вечери били су овогодишњи добитници награде: Љубица Арсић, професор књижевности и књижевник , Проф. др Михаjло Пантић, универзитетски професор, књижевник и књижевни критичар, и Вуле Журић, књижевник и публициста, као и чланови жирија у непромењеном саставу: Проф. др Душан Иванић, , др Ружица Јовановић и др Славица Јовановић, професори Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу. Програм који је отворио дечји Хор Ви-Ва, под диригентском палицом др Милене Ђурковић – Пантелић, настављен је пред многобројним гостима беседама добитника, образложењем жирија и читањем одломака довршених Лазаревићих приповедака. Резиме Књижевног конкурса, после пет година трајања истог, укратко је изложила др Ружица Јовановић, иницијатор и координатор истог: ,,Конкурс, и будућа збирка приповедака коју ћемо објавити, јесу један леп и оргиналан споменик великом писцу, стрпљиво грађен пет година. Ако смо успели, а сигурно јесмо, да нам се, однекуд где енергија великана бораве, Лазаревић макар насмешио због овог подухвата, много смо постигли. Није мало благи осмех Лазе К. Лазаревића!“


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
04-05.04.2018.

Хуманитарна продајна изложба у сарадњи са Црвеним крстом организованa је 04.04.2018. и 05.04.2018. у центру града у периоду од 10h do 19h. Наиме, студенти прве и друге године основних студија су у оквиру вежби из предмета Предшколска педагогија и Дидактичко-игровна средства употребили своја знања и вештине и од различитог материјала направили ускршњу декорацију. Куповином различитих ускршњих симобола – зеке, кокошке, пилићи и јаја грађани су украсили своје домове и тиме, заједно са студентима исказали своју хуманост јер прикупљени новац намењен је за потребна средства социјално угроженој деци из непотпуне породице.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
02.04.2018.

Сада већ традиционално, за време ускршњих празника, инвентивни и вредни студенти основних студија Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу, будући васпитачи, као и њихови професори, припремили су различите активности за најкреативније малишане из ПУ "Наше дете". Програмом су биле обухваћене три ускршње представе и велики број интерактивних радионица из следећих предмета: Методика упознавања околине 1, Методика музичког 1, Методика почетног развијања математичких појмова 2, Методика ликовног васпитања 1, Предшколска педагогија, Дидактичко-игровна средства и Васпитање за толеранцију: инклузивност и мултикултуралност, у којима су заједно учествовали и студенти и деца. У радионицама, деца су кроз интерактивну игру, у којој се ангажују различити аспекати дечјег бића и различите врсте интелигенције (кроз песму, покрет, цртеж, боју) учила да праве ускршњу декорацију од природног и амбалажног материјала. Притом се, тaкo вeсeлa и упoслeнa дружинa и добро забавила и нaпрaвила крeaтивнe рaдoвe. И представе и радионице биле су осмишљене тако да децу подстичу на изражавање позитивних емоција и стварају веселу атмосферу која је у духу предстојећих празника. У представама студенти су децу упознали са темељним вредностима наше културне баштине, народним обичајима и веровањима, упознали их са понашањем људи током Ускрса што их је мотивисало даље да размишљају о љубави, толеранцији, самопоштовању и поштовању других. Препознатљиви ликови из из представе "Повратак вештица", Веца и Цица научиле су лекцију из лепог понашања и шта је потребно да раде у току целе године да би имале с ким да обележе празник. Деца празник Ускрс воле због разних митова и легенди који се управо односе на овај празник. Ускршњи симболи, зец и кокошка, увели су децу у обележавање овог празника, а кроз традиоционалну песму и игру, заједно са актерима представа, деца су и сама могла да запевају и заиграју у сусрет празнику који долази, у сусрет Ускрсу.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
30-31.03.2018.

У Сокобањи је, 30-31. марта 2018. године, одржана XIV научна конференција "Васпитач у 21. веку", у организацији Високе школе за васпитаче струковних студија из Алексинца. На конференцији су учествовале професорке Љиљана Станков, Мира Јовановић и Сања Вулетић; наставница практичне наставе – Марија Лукић и асистенткиње Кристина Крстић и Наташа Старчевић. Професорка др Ружица Јовановић је пријавила рад на тему: "Дете и детињство у поезији и прози Милорада Поповића Шапчанина"; професорка др Мира Јовановић је, у сарадњи са колегиницама – професорком др Љиљаном Станков и асистенткињом Наташом Старчевић – припремила два рада – "Прилог испитивању креативности студената – будућих васпитача" (са професорком Станков) и "Васпитач и подстицање креативности у дечијем вртићу" (са асистенткињом Старчевић); професорка енглеског језика др Сања Вулетић је бранила рад на тему: "Подстицајне активности у раном учењу страног језика", док су се Марија Лукић и Кристина Крстић, наглавшивши значај лутке као дидактичког средства, усмериле на испитивање значаја лутке као посредника у комуникацији између детета, васпитача и родитеља, у раду на тему: "Лутка као посредник у грађењу односа између детета, васпитача и родитеља".


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
01.03.2018.

Студенти прве године посетили су 1. 3. 2018. Библиотеку шабачку у оквиру вежби из предмета Књижевност за децу. У разговору са библиотекарима упознали су се са условима коришћења библиотечког фонда, погодностима за студенте, начином петраге , као и о могућности набавке стручне литературе путем библиотечке размене на нивоу Србије. Поменуте су и специфичности позајмног одељења за децу, у склопу са дечјом читаоницом и играоницом, као и завичајни фонд библиотеке.


увећај слику

   
27.01.2018.

У Високој школи струковних студија за васпитаче у Шапцу одржана је свечаност поводом Дана светог Саве. Том приликом награђени су најбољи студенти друге и треће године студија: Јелена Станковић - друга година, Александра Петковић и Ивана Митровић - трећа година.Светосавску награду добили су и запослени: др Славица Јовановић, др Вјекослав Будимировић, др Сава Максимовић, мр Бранка Павловић, ана Пејић и Љубинка Поповић за свеукупан допринос развоју васпитно-образовне делатности и афирмацији Школе.


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
20.01.2018.

Студенти друге године основних студија, у оквиру предмета Методика васпитно-образовног рада II, под ментроством професорке Љиљане Станков и асистенткиње Кристине Крстић, реализовали су активности у васпитним групама Вртића "Младост и "Снежана". Као део активности осмишљавали су драматизације и пружили прилику деци да у игри уче о различитим темама, а издавајамо неке од њих - "Занимања људи", "Јесен у пољу", "Јесење воће и поврће", "Желим да будем здрав". Госпођа Грозда, молери Живко и Зоран приближили су деци занимање – молер и упознали их са алатом које молери користе у свом раду. Колико радови у пољу могу да буду занимљиви, деци су показали бака Ружа, деда Миле и унука Маша. Баку Живку, унуку Мину и маму Миру повезао је возач Рајко који због дегустације укусног јесењег воћа и поврћа није видео рупу на путу... Мама, Ана и докторка подсетили су децу колико је важно да водимо рачуна о нашем здрављу и ко нам помаже уколико дође до прехладе.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
 

   АРХИВА ВЕСТИ

   2017. година

   2016. година

   2015. година

   2014. година

   2013. година

   2012. година