Висока школа струковних студија за васпитаче Шабац

Вести

 

25.04.2018.

Након успешно реализоване Хуманитарне продајне изложбе, одржане 04.03.2018. и 05.03.2018., студенти прве и друге године основних студија под менторством Марије Лукић и Кристине Крстић, од прикуљеног новца купили су технику, материјал, средства и намирнице неопходне за побољшање услова живота деце и самохраног родитеља у социјално угроженој породици у Белој Реци, а све у циљу њиховог оснаживања и задовољавања њихових основних егзистенцијалних потреба. Средства су уручена 25.04.2018., у присуству и у сарадњи представника Црвеног крста и организације Хумано срце. Захваљујући овом хуманом гесту, задовољство и срећа на лицима, како чланова породице, тако и свих укључених у акцију памтиће се и након овог дана.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
21.04.2018.

21.4.2018 год. на стручној конференцији "Какве односе градимо у јаслицама", у Врднику, нашу Школу су представљали, др Мира Јовановић, МА Наташа Старчевић и студенткиња мастер студија Весна Лазић. Презентован је стручни рад на тему Грађење односа у јаслицама кроз животно-практичне активности – имплементација пројекта по моделу Програм пуне слободе у јаслицама. Циљ конференције је да се прикажу стручна достигнућа васпитача и могућност њихове примене у пракси, те да се одреде правци даљег истраживања. Истовремено, скуп је прилика да се унапреди стручно истрaживачки рад студената, размене мишљења и примери добре праксе у области грађења квалитетних односа у јаслицама.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
18.04.2018.

Књижевна свечаност у част Лазе К. Лазаревића организована je у среду, 18. априла 2018. год. у 17 и 30 часова, у просторијама Високе школе струковних студија за васпитаче, у Шапцу. Свечана додела награда уприличена је поводом успешног довршетка Лазаревићевих приповедака: Тешан На село и Побратими. Гости вечери били су овогодишњи добитници награде: Љубица Арсић, професор књижевности и књижевник , Проф. др Михаjло Пантић, универзитетски професор, књижевник и књижевни критичар, и Вуле Журић, књижевник и публициста, као и чланови жирија у непромењеном саставу: Проф. др Душан Иванић, , др Ружица Јовановић и др Славица Јовановић, професори Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу. Програм који је отворио дечји Хор Ви-Ва, под диригентском палицом др Милене Ђурковић – Пантелић, настављен је пред многобројним гостима беседама добитника, образложењем жирија и читањем одломака довршених Лазаревићих приповедака. Резиме Књижевног конкурса, после пет година трајања истог, укратко је изложила др Ружица Јовановић, иницијатор и координатор истог: ,,Конкурс, и будућа збирка приповедака коју ћемо објавити, јесу један леп и оргиналан споменик великом писцу, стрпљиво грађен пет година. Ако смо успели, а сигурно јесмо, да нам се, однекуд где енергија великана бораве, Лазаревић макар насмешио због овог подухвата, много смо постигли. Није мало благи осмех Лазе К. Лазаревића!“


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
04-05.04.2018.

Хуманитарна продајна изложба у сарадњи са Црвеним крстом организованa је 04.04.2018. и 05.04.2018. у центру града у периоду од 10h do 19h. Наиме, студенти прве и друге године основних студија су у оквиру вежби из предмета Предшколска педагогија и Дидактичко-игровна средства употребили своја знања и вештине и од различитог материјала направили ускршњу декорацију. Куповином различитих ускршњих симобола – зеке, кокошке, пилићи и јаја грађани су украсили своје домове и тиме, заједно са студентима исказали своју хуманост јер прикупљени новац намењен је за потребна средства социјално угроженој деци из непотпуне породице.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
02.04.2018.

Сада већ традиционално, за време ускршњих празника, инвентивни и вредни студенти основних студија Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу, будући васпитачи, као и њихови професори, припремили су различите активности за најкреативније малишане из ПУ "Наше дете". Програмом су биле обухваћене три ускршње представе и велики број интерактивних радионица из следећих предмета: Методика упознавања околине 1, Методика музичког 1, Методика почетног развијања математичких појмова 2, Методика ликовног васпитања 1, Предшколска педагогија, Дидактичко-игровна средства и Васпитање за толеранцију: инклузивност и мултикултуралност, у којима су заједно учествовали и студенти и деца. У радионицама, деца су кроз интерактивну игру, у којој се ангажују различити аспекати дечјег бића и различите врсте интелигенције (кроз песму, покрет, цртеж, боју) учила да праве ускршњу декорацију од природног и амбалажног материјала. Притом се, тaкo вeсeлa и упoслeнa дружинa и добро забавила и нaпрaвила крeaтивнe рaдoвe. И представе и радионице биле су осмишљене тако да децу подстичу на изражавање позитивних емоција и стварају веселу атмосферу која је у духу предстојећих празника. У представама студенти су децу упознали са темељним вредностима наше културне баштине, народним обичајима и веровањима, упознали их са понашањем људи током Ускрса што их је мотивисало даље да размишљају о љубави, толеранцији, самопоштовању и поштовању других. Препознатљиви ликови из из представе "Повратак вештица", Веца и Цица научиле су лекцију из лепог понашања и шта је потребно да раде у току целе године да би имале с ким да обележе празник. Деца празник Ускрс воле због разних митова и легенди који се управо односе на овај празник. Ускршњи симболи, зец и кокошка, увели су децу у обележавање овог празника, а кроз традиоционалну песму и игру, заједно са актерима представа, деца су и сама могла да запевају и заиграју у сусрет празнику који долази, у сусрет Ускрсу.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
30-31.03.2018.

У Сокобањи је, 30-31. марта 2018. године, одржана XIV научна конференција "Васпитач у 21. веку", у организацији Високе школе за васпитаче струковних студија из Алексинца. На конференцији су учествовале професорке Љиљана Станков, Мира Јовановић и Сања Вулетић; наставница практичне наставе – Марија Лукић и асистенткиње Кристина Крстић и Наташа Старчевић. Професорка др Ружица Јовановић је пријавила рад на тему: "Дете и детињство у поезији и прози Милорада Поповића Шапчанина"; професорка др Мира Јовановић је, у сарадњи са колегиницама – професорком др Љиљаном Станков и асистенткињом Наташом Старчевић – припремила два рада – "Прилог испитивању креативности студената – будућих васпитача" (са професорком Станков) и "Васпитач и подстицање креативности у дечијем вртићу" (са асистенткињом Старчевић); професорка енглеског језика др Сања Вулетић је бранила рад на тему: "Подстицајне активности у раном учењу страног језика", док су се Марија Лукић и Кристина Крстић, наглавшивши значај лутке као дидактичког средства, усмериле на испитивање значаја лутке као посредника у комуникацији између детета, васпитача и родитеља, у раду на тему: "Лутка као посредник у грађењу односа између детета, васпитача и родитеља".


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
01.03.2018.

Студенти прве године посетили су 1. 3. 2018. Библиотеку шабачку у оквиру вежби из предмета Књижевност за децу. У разговору са библиотекарима упознали су се са условима коришћења библиотечког фонда, погодностима за студенте, начином петраге , као и о могућности набавке стручне литературе путем библиотечке размене на нивоу Србије. Поменуте су и специфичности позајмног одељења за децу, у склопу са дечјом читаоницом и играоницом, као и завичајни фонд библиотеке.


увећај слику

   
27.01.2018.

У Високој школи струковних студија за васпитаче у Шапцу одржана је свечаност поводом Дана светог Саве. Том приликом награђени су најбољи студенти друге и треће године студија: Јелена Станковић - друга година, Александра Петковић и Ивана Митровић - трећа година.Светосавску награду добили су и запослени: др Славица Јовановић, др Вјекослав Будимировић, др Сава Максимовић, мр Бранка Павловић, ана Пејић и Љубинка Поповић за свеукупан допринос развоју васпитно-образовне делатности и афирмацији Школе.


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
20.01.2018.

Студенти друге године основних студија, у оквиру предмета Методика васпитно-образовног рада II, под ментроством професорке Љиљане Станков и асистенткиње Кристине Крстић, реализовали су активности у васпитним групама Вртића "Младост и "Снежана". Као део активности осмишљавали су драматизације и пружили прилику деци да у игри уче о различитим темама, а издавајамо неке од њих - "Занимања људи", "Јесен у пољу", "Јесење воће и поврће", "Желим да будем здрав". Госпођа Грозда, молери Живко и Зоран приближили су деци занимање – молер и упознали их са алатом које молери користе у свом раду. Колико радови у пољу могу да буду занимљиви, деци су показали бака Ружа, деда Миле и унука Маша. Баку Живку, унуку Мину и маму Миру повезао је возач Рајко који због дегустације укусног јесењег воћа и поврћа није видео рупу на путу... Мама, Ана и докторка подсетили су децу колико је важно да водимо рачуна о нашем здрављу и ко нам помаже уколико дође до прехладе.


увећај слику


увећај слику


увећај слику


увећај слику

   
 

   АРХИВА ВЕСТИ

   2017. година

   2016. година

   2015. година

   2014. година

   2013. година

   2012. година